woensdag 2 februari 2011

PLANISFEER roterende sterrenkaart (deel 1)

.
klik op de afbeelding voor vergroting
De Planisfeer bestaat al een poosje. De meest gelijkende voorganger van de huidige Planisfeer komt van de Schot James Ferguson die in 1757 een compacte sterrenkaart ontwierp met een roterende schijf bovenop. Het blijft verbijsterend, dat men in die tijd met zulke eenvoudige telescopen en zonder rekencomputer, een zo’n gedetailleerd hulpmiddel kon ontwikkelen.
De huidige Planisfeer, die door Rob Walrecht op de markt wordt gebracht is voor Nederland en Belgiƫ afgestemd op 52o Noorderbreedte (bruikbaar tussen 47o en 57o NB). Maar geen ramp, want Rob ontwierp voor de fanatieke telescoopsjouwer een ris kaarten voor heel Europa !

Voor wie is die Planisfeer ?
Het antwoord is kort: Voor iedereen !!.
Iedereen kan op eenvoudige wijze, (zie de afbeeldingen onderaan) gebruik maken, om er achter te komen, naar welke sterren, sterrenbeelden of sterrengroepen hij/zij kijkt.
Een klein probleempje…. Buiten is het donker, dus een zaklampje, eventueel met rood afgeschermd is wel handig. Wit licht verblindt en dan duurt het weer een poosje voor je de sterren terugziet… De ‘echte amateurs’ zetten natuurlijk een Petzl op de kop. Wasda ? Je hebt er inmiddels met een rood neerklapbaar schermpje, die niet te prijzig zijn. Zie foto en ik kocht hem bij http://www.ikgaopreis.nl/

Maar….
De kaart kan voor veel meer doeleinden worden gebruikt. Om b.v. op basis van de referentiedata in de sterrengidsen qua declinatie en R.A (Right Ascension, oftewel ‘rechte klimming’) snel te lokaliseren. Zelfs het tijdstip van zonsopgang en zonsondergang is van dag tot dag te volgen. Duikje daar in, dan vind je bij Rob Walrecht de volgende mogelijkheden:-

HET ‘GEWONE’ OBSERVATIEWERK VOOR OOG EN VERREKIJKER

klik op de afbeelding voor vergroting
klik op afbeelding voor vergroting